Сол и щитовидна жлеза

Преди години поради недостиг на йод в организма се наблюдава заболяване на щитовидната жлеза „гуша“. Заболяването „Хашимото“ е било изключително рядко срещано, като дори и малко се е знаело за него. Може ли днес, прекомерната консумация на йодирана сол да бъде пряко свързана с обратното заболяване „гуша“ на щитовидната жлеза, а именно „Хашимото“

Назад в историята на солта

Всичко започва преди доста години, породено от това, че някои страни са обявени за зони бедни на йод. Учените решават и вземат решение, че йода е важен микроелемент, който трябва да бъде добавен в хранителните продукти на населението.

В резултат на това солта започва да се йодира. Днес йодирана сол се добавя във всички хранителни продукти и фуражи. Благодарение на йодираните фуражи, които животните приемат, днес йодираната сол попада в месото, млякото, яйца. С йодирана сол се приготвят голяма част от всички тестени и хранителни изделия, в резултат на което се стига до свръх консумация на йод.

Йодирана сол и Хашимото

В момента има истински бум на заболяванията на щитовидната жлеза „Хашимото“.  Може ли това, да бъде свързано с повишената консумация на йодирана сол? В Китай прекомерната консумация на йодирана сол е пряко свързана с увеличаване случаите на рак на щитовидната жлеза, като за последните 10 години тяхното увеличение е значително.

Последните твърдения на Световната здравна организация, са че йодираната сол в приетите количества за консумация е безвредна.

Йодирана сол в Европейския съюз

В Австрия и Германия потребителите могат да избират дали да консумират йодирана или нейодирана сол. Това е обозначено на етикетите на всеки вид сол. Над 80% от предлаганата сол в тези страни е йодирана. В тези страни се предлага и нейодирана сол, така че потребителя има право на избор. На етикетите на голяма част от тестените продукти е обозначено дали е използвана йодирана или нейодирана сол. По отношение на животинските продукти, дори и в тези страни рядко или почти никога не се обозначава дали животните са консумирали йодирани фуражи.

Йодирана сол в България

В България за хранителни цели може да се използва само йодирана сол с калиев йодат. Всеки вид сол, която се продава на територията на страната за хранителни цели в т.ч. хималайска, сива, на люспи, едра, шарена, пушена и т.н. следва да бъдат допълнително йодирани, тъй като това е изискване на страната.

Нейодирана сол в България, може да се намери, като трябва да се обърне внимание на етикетите, на които трябва да пише „нейодирана сол за промивки на носа, за маски на лице и т.н.“, продава се в хранителните магазини.

 

Йодирана или нейодирана сол?

Солта е изключително полезна за баланса на целия организъм. По естествен начин йод в организма може да се снабди като се консумират морски продукти, млечни продукти, боб, ягоди, картофи и др. Дали е добре да се консумира йодирана сол? В крайна сметка може би е добре, но в умерени количества. Все пак, може да се замислим, дали не е добре понякога да консумираме и нейодирана сол?

 

п/с Статията има информативен характер. Домакини не претендира за изчерпателност, точност или достоверност на информацията. Преди да предприемете действия, консултирайте се с Вашия лекар.

Категории: Здравословно