Видове кърпи

Може да се спести много време и енергия когато кърпите за почистване се използват по тяхното предназначение. Почти всички кърпи могат да се перат в пералнята при 40 градуса, като е желателно да не се използва омекотител. За някои от кърпите е желателно при почистване да не се използват препарати.

Има 3 основни вида кърпи- за прах, за мебели и за техника.

На пръв поглед кърпите изглеждат почти еднакво, но между има съществени различия.

Универсални микрофибърни кърпи

Тези кърпи са универсални при почистването. Те са меки, удобни и комфортни при пипане. Когато са сухи и с тях се минават повърхностите те привличат прахта, която се натрупва между малките косъмчета. Когато кърпата се намокри, влагата и мръсотията се абсорбира. Не оставят петна и власинки и не нараняват повърхностите.

Двустранни микрофибърни кърпи

Тези кърпи са с две страни, разновидност на универсалните кърпи за почистване. Могат да се използват за почистване на мебели, стъкло, огледала, полирани повърхности. От едната страна са съвсем гладки, а от другата на малки власинки. Желателно е да не се използват химически препарати.

 

Микрофибърна кърпа за стъкло и гланцирани повърхности

Кърпата е гладка, подходяща е за почистване на прозорци, гладки повърхности. При силно замърсени повърхности може да се използва препарат за почистване, след което с кърпата се избърсва. Кърпата може да се пере в пералнята при 40 градуса.

Кърпи при почистване на техника

При почистването на техника се използват специален препарат и кърпа, които са предназначени специално за почистване на техника, като не е желателно те да бъдат заменени с други.

Като вариант, за случаите при които няма кърпа със специално предназначение за техника, с цел избърсване на прах може да бъде използвана и обикновена кърпа от типа меки и пухкави. Желателно е кърпата да не се използва за почистване на други повърхности.

Категории: Почистване