Дантела или органза?

Дантелените пердета са класика в дома, свързани са с много топлина и уют. През тях се вижда добре, пропускат светлината. Изборът на дантелени пердета е труден, като трябва да знаете, че хубавите дантелени пердета са на доста високи цени.

Пердетата от органза от своя страна стоят нежно и елегантно. Подходящи са за по- модерен тип обзавеждане. Недостатък на голяма част на този вид пердетата, е че през тях не се вижда добре навън, понякога дори натоварват очите. При по-скъпите пердета от органза този недостатък липсва.

Избор на дължина

Когато в стаята имате две пердета тънко и дебело. Плътното перде минава винаги пред тънкото, поради което то трябва да бъде малко по-дълго от тънкото, за да го закрие. В този случай тънкото перде може да бъде на разстояние 3 см. от пода, а плътното перде на 1 см. от пода.

Пердета, които завършват вълнообразно. При тях е важно да знаете, че тези пердета стоят най-добре, когато най-дългата част е на 1 см. от пода, дори и по-малко, понеже пердето има къса и дълга част, ако го вдигнете прекалено много от пода, то ще изглежда късо и ще ви дразни.

Избор на шев

При избора на шев може да обърнете внимание на два основни типа шев. Първия тип шев е с т.н. обикновен набор. Пердетата при него стоят по-семпло, като дължината на пердето може да бъде по-малка 1:2 или 1:1,5.

При втория вид шев, пердетата стоят много красиво, но е нужно пердето да бъде ушито добре, тъй като в противен случай се получава обратен ефект. Разстоянията при този вид шев не трябва да са много големи. Набора на передето тук е по-голям 1:2 или 1:2,5.

Крайният резултат

Каквото и перде да изберете, както и да го ушиете, най-важното е когато влезете в стаята да усещате, че това е Вашият дом, с цялата топлина и гостоприемство. Без значение, дали Вашите приятели ще го харесат, най-важното, е че това е Вашият избор.

Категории: Съвети